Drachten, 30 juni 2010 – Nog steeds in de veronderstelling dat een Formule 1-bolide de snelste auto ter wereld is? Ga dan van 9 tot en met 11 juli maar eens kijken bij de Drachten Internationals op de dragstrip van Vliegveld Drachten. Gewoon in Nederland accelereren auto’s en motoren met soms wel 2.000 pk na een spectaculaire burn out in een kleine 7 seconden van 0 naar 300 km/u! Pure snelheid en kracht in de overtreffende trap. De Drachten Internationals doet haar naam als grootste dragrace-spektakel van Nederland ook dit jaar weer alle eer aan. Drie dagen lang staat Drachten bol van de snelheid, spanning en sensatie.

Dragracen is de snelste en meest elementaire tak van de auto- en motorsport waarbij in een rechtstreeks duel over een afstand van ¼ mijl wordt uitgevochten wie de sterkste is. Binnen 400 meter worden door zowel auto’s als motoren snelheden bereikt tot wel 300 km/u. De rook van de burn out, de onder het motorische geweld trillende grond en de prikkelende geur van methanol en nitro! Je moet het gezien, gehoord en gevoeld hebben om het te kunnen geloven. En in tegenstelling tot in bijna alle andere vormen van de auto- en motorsport kan in de pits vrij worden rondgekeken en kan het publiek van dichtbij zien hoe de spectaculaire voertuigen worden klaargestoomd voor hun volgende run.

De Drachten Internationals heeft al jaren een vaste plaats op de Europese dragrace-kalenders waardoor teams uit vele landen naar Friesland afreizen. De eerste wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap, half juni, gaf al een voorproefje van wat het publiek op 9, 10 en 11 juli op de dragstrip van Vliegveld Drachten te wachten staat. Zowel bij de auto’s als de motoren zijn er in Drachten punten te verdienen voor het Open Nederlands Kampioenschap en in de klasse Super Twin Top Gas telt de race zelfs mee voor de Euro Series. De eerste wedstrijd in Drachten leverde een fraaie overwinning op voor Herman Jolink die in de finale Harry van Schie het nakijken gaf. De twee Nederlanders lieten daarbij de Europese concurrentie in het stof bijten en zullen zeker uit zijn op een herhaling van hun stunt. Naast alle andere zeven klassen die strijden voor het kampioenschap zullen door een aantal Super Twin en Top Fuel Bikes demonstratieruns worden verzorgd. Hun snelheid, het indrukwekkende geluid en de prikkelende geur van nitro zijn een onvergetelijke ervaring.

Bij de auto’s wacht er voor de Nederlanders een schone taak. Het is namelijk tijd voor revanche! Tijdens de wedstrijd in juni ging in maar liefst vier van de zeven klassen de winst naar het buitenland. De Nederlandse deelnemers is er alles aan gelegen om de opnieuw zeer sterke buitenlandse concurrentie nu in meer categorieën het nakijken te geven. Net als bij de motoren komen alle klassen aan de start inclusief de supersnelle Super Pro ET. Hierin zijn de meest uiteenlopende en fraaie voertuigen te bewonderen, van ‘altereds’ en ‘doorslammers’ tot slanke dragsters. De snelste voertuigen kunnen hierbij de ¼ mijl afleggen in 7 seconden en halen daarbij snelheden tot wel 300 km/u. Nog sneller kan ook. Tijdens de Drachten Internationals zullen enkele auto’s uit de klasse Pro Modified demonstratieruns verzorgen Deze ‘ultimate doorslammers’ halen op de ¼ mijl tijden van 6,1 seconden en bereiken daarbij snelheden van wel 370 km/u. In Drachten rijden de Pro Mods runs over 1/8 mijl, maar het spektakel is er niet minder om.

Met maar liefst 15 wedstrijdklassen en diverse demonstratieklassen biedt Drachten een overladen programma. Als twee voertuigen de finish passeren beginnen de volgende twee alweer aan hun burn out. Onafgebroken actie van ’s morgens 10.00 uur tot het invallen van de duisternis rond de klok van 22.00 uur. Maar dragracen is meer dan de actie op de strip. In de pits wordt volop gesleuteld. De monteurs staan open voor vragen en de coureurs delen handtekeningen uit. Daarnaast is er voor de kleintjes een springkussen en zijn er marktkraampjes met allerhande artikelen waardoor een bezoek aan de Drachten Internationals leuk is voor het hele gezin.

De Drachten Internationals worden gehouden op 9, 10 en 11 juli op de dragstrip van Vliegveld Drachten, De Knobben 100A, 9202 XJ Drachten. Aanvang alle dagen om 10.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor de vrijdag € 10,00 de zaterdag € 15,00 en de zondag eveneens € 15,00. Deze prijzen zijn inclusief toegang tot de tribune (vol = vol). Kinderen tot en met 12 jaar mogen onder begeleiding van een volwassene gratis naar binnen. Parkeren is eveneens gratis. Toegangskaarten kunnen eventueel ook vooraf worden besteld. Deze mogelijkheid en alle verdere informatie betreffende de Drachten Internationals is na te lezen op deze website.